Skip links

Anyáknapja: Gyöngyök és Gyémántok

Még mindig a megfelelő anyáknapi ajándékot keresed?Ha arra gondolsz, hogy egy ékszer fejezné ki legjobban édesanyád iránti szereteted, azt tanácsolom, hogy válasz a valódi klaszikusok közül, a Gyöngyökből és Gyémántokból.Be kell vallanom, nem ėrtek egyet Marilyn Monroe szavaival, miszerint a Gyémánt a Nők legjobb barátja, viszont minden fontos alkalomra igazán különleges ajándék, ahogyan a Gyöngy is.

Mother's Day Earrings
A Gyėmánt a széncsoporthoz tartozó ásvány, ami a földkéreg mélyėben, nagyon magas hőmérsékleten és nagy nyomás alatt keletkezik, a föld felszín alatt kb. 130 km-300 km mélységben. 2011-ben a nyersgyémántok legnagyobb szállítói Oroszország, Botswana, Kongói Demokratikus Köztársaság,Kanada,Angola, Zimbabwe, Ausztrália, és Dél Afrika.
A legtöbb ékszernek felhasznált gyémánt színtelen vagy fehér.  Ezen kívül a szokatlan színű köveket “fancy colors-divatos színek” kategóriába sorolják.
Ezek a színek a Kanárisárga, Barna, Rózsa, Kék vagy a Zöld. A fényüket és tökéletességüket csiszolás és fényezés útján érik el. A gyémánt a legkeményebb anyag, amit ismerünk. Az értékét metrikus karátban mérjük, egy karát súlya 0,2 gram.

A gyémánt a hosszú élet, az időtlenség és a rendkívüliség szimbóluma. És pont ezek teszik a tökéletes anyák napi ajándékká. Nincs még egy olyan anyag, ami annyira domináns a zenében, mint a gyémánt. Például, 1971-ben Shirley Bassey énekelte az azonos című James Bond film betétdalát, a Diamonds are forevert (Gyémántok az örökkévalóságnak), valamint Marilyn Monroe 1953-ban tette híressé a „Diamonds Are a Girl’s Best Friend című dalt. Pink Floyd 1975-ös “Shine On You Crazy Diamond” című száma az egykori frontemberük, Roger Keith „Syd” Barrett előtt tisztelgett. Rihanna pedig a „Diamonds” című dalával jó időre befészkelte magát a 2012/13-as slágerlistákra.

Mother's Day Earrings
Mother's Day diamond earrings

A STUDEX három fajta gyémántberakású fülbevalót kínál a STUDEX System75-tel. A gyémántberakás egy négy-fogú foglalatban található, ami 14K (585) sárga aranyból készül. A gömbölyded alakú briliáns csiszolt gyémántok 0.03, 0.05 vagy 0.08 karátosak berakásonként. Az átmérőjük 2 mm, 2.4 mm vagy 2.8 mm. Ezek az exkluzív darabok  különleges ragyogást kölcsönöznek a fülcimpáknak, és remekül állnak második fülbevalóként, más fülbevalókkal kombinálva.

A gyöngyöket számos kultúrában nagyra becsülik több ezer éve. A „természetes” gyöngyök emberi beavatkozás nélkül nőnek. Az úgynevezett tenyésztett gyöngyök ezzel szemben emberi beavatkozás által keletkeznek, ilyenkor a kagylóba szövetet ültetnek be. Manapság  az ékszerkészítésre szánt gyöngyök nagy része tenyésztett gyöngy.

A STUDEX számos gyöngyberakású fülbevalót kínál a STUDEX System75-tel.  Egy 14K (585) sárga arany berakás kivételével, az összes többi hipoallergén, arannyal bevont orvosi rozsdamentes acélból készül. Bezel stílusú, vagy négy-fogú foglalatban, esetleg  láthatatlan foglalatban kaphatóak, amiknek az átmérőjük 2-5 mm között mozog. Ezek a fülbevalók elérhetőek a STUDEX Partnereknél.

Mother's Day earrings – pear earrings
Mother's Day earrings – pearl earrings

A Sensitive by STUDEX fülbevaló kollekció, ami remek választás bárkinek aki már kilyukasztatta a fülét, szintetikus gyöngy fülbevalókat is kínál, amelyek 3 és 10 mm átmérőjűek. Ezek szintén hipoallergén, arany bevonatú orvosi rozsdamentes acélból készülnek. A STUDEX Partner üzletekben elérhetőek ezek a darabok.

Ami igazán aranyosan mutat Anyák Napján, ha Anya és Lánya összeöltöznek és egymáshoz passzoló fülbevalókat viselnek: apró ékkövek vagy gyöngyök a gyerekeknek, és nagyobb darabok az Anyukáknak.

A  “Mother’s Day: Diamonds and Pearls” című Pinterest oldalunkon még több gyönyörű gyémánt és gyöngy ékszerről készült képet, illetve néhány apró otthon elkészíthető ajándékötletet is találhatsz.

Minden anyának nagyon boldog Anyák Napját kívánunk! Ünnepeljetek – és ahogy Rihanna énekli – ragyogjatok mint a gyémánt!

Image credits
Header image: © Fezbot2000/Unsplash; flower: © Floydine/Fotolia; other images: © STUDEX of Europe GmbH