Skip links

Kérdések és Válaszok

Íme néhány gyakran ismételt kérdés és válasz STUDEX partnereinknek. Bármilyen egyéb kérdéssel fordulj hozzánk bizalommal. A vásáróknak szóló kérdésekért és válaszokért kattints ide.

A hagyományos füllyukasztás a puha fülcimpán keresztül a legmodernebb eszközökkel már alig észrevehető. A legtöbben azt mondják, hogy csak egy kisebb csípést éreztek. A fülcimpa jól ellátott vérrel; ezért a lyuk elég gyorsan begyógyul. Ez azt jelenti, hogy már 6 hét elteltével az ügyfelek eltávolíthatják a hipoallergén fülbevalót, és más fülbevalót viselhetnek. Általában körülbelül 5-6 hónap elteltével a lyukak teljesen begyógyulnak.

A felső lapos porcterületen (hélixen) történő füllyukasztás a második legnépszerűbb módszer. A porc az egyetlen testszövet, amelyben nincs vérellátás. Így ezeken a területeken a szervezet nem tudja felhasználni a vért az anyagcseretermékek elszállítására és a tápanyagok odaszállítására, hanem helyette a diffúziót kell alakalmaznia. Ezért a füllyukasztás gyógyulási folyamata ezen a területen lényegesen tovább tart. A fülporc területén lévő hipoallergén fülbevalókat csak 12 hetes gyógyulási időszak után lehet más fülbevalóra cserélni. Körülbelül 12 hónapig tart, amíg az átlyukasztott fülporc teljesen meggyógyul.

A füllyukasztás előtt használd a STUDEX által biztosított űrlapot az ügyfél egészségügyi állapotának ellenőrzésére. Például az ügyfeled nem szenvedhet cukorbetegségben, epilepsziában, hepatitisben, HIV-ben, hemofíliában (vérzési rendellenességben), semmilyen szívbetegségben, nem lehet szédülékeny, nem szedhetett vérhígító gyógyszert, illetve nem lehet alkohol vagy kábítószer hatása alatt. Tájékoztasd ügyfeleidet a füllyukasztás kockázatairól, pl. terhesség alatt. Adj kellő időt ügyfeleidnek a kitöltött űrlap elolvasására és aláírására.

 

A legtöbb országban a füllyukasztásra bizonyos előírások vonatkoznak, például a fertőző betegségek megelőzése érdekében. A füllyukasztási eljárást, valamint a létesítménnyel és annak felszereltségével szemben támasztott követelményeket általában ezek az előírások határozzák meg. Legtöbbször olyan témákkal is foglalkoznak, mint a fertőtlenítés, tisztítás és a megsemmisítés. A STUDEX segíthet olyan szabályok megalkotásában az üzleted számára, amelyek biztosítják az összes vonatkozó előírás betartását.

 

A legtöbb országban nincs törvényes alsó korhatár a füllyukasztáshoz. A szülők vagy törvényes gyámok egyénileg dönthetnek a gyermekük számára megfelelő időpontról. Általában a kiskorúaknak (18 éven aluliak) szüleik vagy törvényes gyámjuk által aláírt hozzájáruló nyilatkozatot kell magukkal hozniuk. A 16 év alatti kiskorúak esetében a füllyukasztási eljárás során a szülőnek vagy törvényes gyámnak kell jelen lennie. Felnőtteknek (18 évesek vagy idősebbek) szintén alá kell írniuk az egészségügyi űrlapot, mielőtt fület lyukasztatnak.

Orvosi szempontból az életkor nem játszik szerepet a füllyukasztásnál. Amint a Német Fül-orr-gégészek Szövetsége (Deutscher Berufsverband der Hals-Nasen-Ohren-Ärzte) megállapítja:

„Orvosi szempontból teljesen mindegy, hogy gyermekkorban vagy később lyukasztották ki a fület. Michael Deeg, a németországi Freiburgban működő Fül-orr-gégészek Egyesületétől elmagyarázza: „A fülcimpa minden életkorban egyformán alkalmas a lyukasztásra.” A szakember azt mondja, hogy a fájdalomélmény a gyerekeknél nem volt nagyobb, mint a felnőtteknél. Maga a lyukasztás gyakran csak egy kis csípésként érzékelhető.” Forrás: news.de/dpa, 2012. október 16

Általánosságban elmondható, hogy részletesen tájékoztatni kell a szülőket és (életkoruktól függően) a gyermekeket a füllyukasztás folyamatáról, a lehetséges kockázatokról és a megfelelő utógondozás fontosságáról. Szánj rá időt, és kerüld az olyan ijesztő szavakat, mint a „pisztoly”.

 

Mielőtt átszúrnád a gyermek fülét, ne csak a fülcimpáját, hanem a kezét is tisztítsd meg, mert a gyerekek a füllyukasztás után gyakran ösztönösen megérintik a fülüket.

A füllyukasztás során ügyelj arra, hogy sok gyerek nem ül egyhelyben. A gyerekeknek segíthet egy plüssállat, amit meg lehet ölelni és hozzá lehet bújni. Sok üzletben lehetőség van mindkét fülcimpa egyidejű füllyukasztására is, két alkalmazott segítségével. Annak ellenére, hogy a modern és kíméletes STUDEX System75™ használatakor ez nem feltétlenül szükséges, bizonyos esetekben ez lehet egy általad kínált kiegészítő szolgáltatás.

Ezt követően ismertesd a megfelelő utógondozási metódust a szülőknek és a gyerekeknek, és magyarázd el, miért fontos ez. Javasoljuk, hogy az újonnan behelyezett fülbevalókat 6 hétig folyamatosan viseljék. Mutasd meg a szülőknek a fülbevalókapocs helyes pozicionálását is, és emlékeztesd őket arra, hogy a kapocs ne kerüljön túl közel a fülcimpához, mert az nem teszi lehetővé a megfelelő légáramlást a lyuk körül, és így negatívan befolyásolja a gyógyulási folyamatot.

 

A füllyukasztási folyamat után tájékoztasd vásárlóidat a megfelelő utókezelésről, és értékesíts STUDEX utókezelő termékeket. Ügyfeleid számára elengedhetetlen a napi kétszeri utókezelés, hogy fülük szép és egészséges maradhasson. Ne felejtsd el átadni nekik az újonnan átlyukasztott fülekre vonatkozó részletes utókezelési útmutatónkat. Ezen útmutató gondos betartásával könnyen elkerülhetők a gyulladások, fertőzések vagy egyéb szövődmények.

 

Természetesen. Időnként azt halljuk az ügyfelektől, hogy azt mondták nekik, hogy nem volt jó ötlet télen átlyukasztani a fülüket. Azt azonban nem tudjuk, honnan ered ez a mítosz. Ez valójában távol áll az igazságtól. Valójában a füleket az év bármely szakában ki lehet lyukasztani. Sőt, a hideg valójában akár kellemes is lehet az újonnan kilyukasztott fülek számára.

Természetesen jó ötlet egy kicsit óvatosnak lenni, ha sapkát, sálat magasnyakú garbót visel valaki. De ez akkor is igaz, amikor ügyfeleid fülbevalót (különösen lógó fülbevalót) viselnek, és ennek semmi köze magához a füllyukasztáshoz. Télen biztosan nem nagyobb a gyulladás veszélye.

 

Általában meg kell próbálniuk szárazon tartani a fülüket az utókezelő ápolószerrel végzett tisztítások között. A hajlakkot, sampont, szappant és egyéb készítményeket távol kell tartani az új fülbevalóktól. Zuhanyozás vagy fürdés után tiszta vízzel le kell öblíteni a fület, majd ismét fel kell vinni az utókezelő szert.

 

A gyógyulási időszak alatt (6 hét a fülcimpáknál, 12 hét a fülporcoknál) jobb elkerülni az úszást. Végül is minden új füllyukasztás egy kis seb, amelyet a lehető legtisztábban kell tartani. A nyilvános uszodák gyakran fertőzöttek mikróbákkal, különösen baktériumokkal. A klórt használó medencék pedig problémákat okozhatnak, mivel a klór és melléktermékei kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt. Még a tavak vagy az óceánok is fertőzöttek lehetnek baktériumokkal. Ezért, ha ügyfeleid mégis úgy döntenek, hogy úszni akarnak, és fülük vízzel érintkezik, javasoljuk, hogy úszás után alkalmazzák az utóápoló szert. Használhatnak vízálló kötést is, amelyet úszás után el kell távolítaniuk.

 

Egyes iskolákban, sportklubokban vagy más intézményekben szigorú előírások vonatkoznak az ékszerek viselésére. A fülbevaló viselése általában tilos sporttevékenység közben, illetve vízálló ragtapasszal vagy kötszerrel le kell fedni azt. Ügyfeleidnek előzetesen tájékozódniuk kell ezekről a szabályokról. Az új lyukak bezáródásának megakadályozása érdekében a belőhető fülbevalót nem szabad eltávolítani a gyógyulási időszak alatt. Ha ez valamilyen szabályozás miatt nem lehetséges, javasoljuk, hogy ügyfeled füllyukasztását nyári, téli szünetre vagy hasonló időszakokra tervezze meg.

 

Az újonnan átlyukasztott vagy nem teljesen begyógyult füllyukak bezáródnának, ha eltávolítják a fülbevalókat. Ezért a fülbevalókat folyamatosan kell viselni legalább 6 hétig (fülcimpa esetén) vagy 12 hétig (fülporc esetén). Akár 5 hónap (fülcimpa esetén) vagy 12 hónap (porcterület esetén) is eltarthat, amíg a füllyukak teljesen begyógyulnak.

Amint a füllyukak teljesen begyógyultak, nem tudnak újra összenőni/bezáródni. A lyuk belső részét ekkor már bőr borítja, amely így lezárja a füllyukasztás okozta „sebet”. Néha úgy tűnhet, hogy a lyuk zárva van, mivel a begyógyult sebek általában faggyút választanak ki, ha egy ideig nem viselnek fülbevalót.

 

A füllyukasztás utáni 6 vagy 12 hetes első gyógyulási periódus után is javasoljuk, hogy a következő gyógyulási időszakban (5-12 hónap) csak egyenes száras típusú fülbevalót használjon, kampós fülbevalót nem. A fülbevaló szárnak sebészeti rozsdamentes acélból vagy más hipoallergén anyagból kell készülnie, például titánból, valódi aranyból vagy ezüstből. Ezért örömmel mutatjuk be Neked népszerű Sensitive by STUDEX® hipoallergén, normál (nem belőhető, egyenes száras) fülbevaló kollekciónkat, hogy ezzel is kiegészíthesd fülbevaló választékodat.

 

A kérdések és válaszok egy része a Füllyukasztási Piaci Szakértők Nemzetközi Szövetsége (EPM) jóvoltából került feltüntetésre.

Image credits
Header image: © Júnior Ferreira/Unsplash