Skip links

Gyereknap: Így ünnepeljük gyermekeinket

Gyermeknap alkalmával mindig a gyerekek kerülnek a figyelem középpontjába. A célja, hogy felkeltsék a figyelmet a gyermekek szükségleteire és jogaira. Az elnevezése nem egyértelmű, mivel a “nemzetközi gyermeknap” és az “egyetemes gyermeknap” két külön dolog, habár a céljuk ugyanaz.

A nemzetközi gyermeknapot június 1-jén ünnepeljünk, ötlete az 1925-ös a gyermekek jólétéért tartott Genfi Világ Konferencián (Geneva World Conference for the Well-being of Children) merült fel. Az (egykori) kommunista országok nagy része, többek között Kína és számos kelet-európai ország ünnepli a gyermeknapot június elsején. Mivel már Németország egyesülése előtt is ekkor tartotta a Német Demokratikus Köztársaság a gyereknapot, több német régió tartotta meg ezt a szokást.

Az egyetemes gyereknapot az Egyesült Nemzetek és az UNICEF alapította 1954 szeptemberében. 145 különböző országban ünneplik, időpontja országonként változó. Németországban és Ausztriában például szeptember 20-án tartják, így Németországban évente kétszer és tartanak gyereknapot – június 1-jén és szeptember 20-án.

Children's Day Earrings

A legtöbb országban, a Gyereknap nagyszerű programokkal és foglalkozásokkal jár. Rengeteg programot és látni valót kínál – gyerekzsúrok, színházi előadások, koncertek, bolhavásárok, kézműves foglalkozások, ingyenes vagy olcsóbb belépő az állatkertekbe, vidámparkokba. Mi több, rengeteg üzlet tart különleges gyermeknapi leárazásokat.

Magyarország az 1931-es évtől kezdve Gyermekhetet tartott, ami 1950-ben már leszűkült egyetlen Gyermeknapra, amit május utolsó vasárnapján tartanak. Ebben az évben ez május 29-re esik. Magyarországon a gyerekek külön ajándékot kapnak gyermeknap alkalmából. De mint akárhol máshol, a legfontosabb, hogy a család összegyűl: gyerekek, szülök, nagyszülők és még a keresztszülők is. Nagy Éva, a STUDEX Hungary ügyvezető igazgatója, boldogan gondol vissza:

Emlékszem, hogy elmentem a cirkuszba a szüleimmel gyereknapon. A műsor után megengedték, hogy megsimogassam az állatokat, és még egy elefántot is megülhettem. Imádtam a körhintát, és mindig jól éreztem magam annyi gyerek között! Édességet és játékokat kaptunk ajándékba, és rengeteg kívánságunk vált valóra aznap. Számunkra, gyerekeknek, ez mindig is különleges nap volt.

earrings for children

Ha még mindig nem találtad meg a tökéletes gyereknapi ajándékot ,az első pár fülbevalóval rég dédelgetett álmokat válthatsz valóra. Számtalan STUDEX Partner kínál ajándékutalványokat, amelyek füllyukasztásra válthatóak be.

Oroszországban, hasonlóan mint Németországban, számos rendezvényt szerveznek a gyerekek számára június 1-jén. Habár, Oroszországban sokkal nagyobb figyelmet szentelnek ennek az ünnepnek. Az utcákat és tereket hatalmas plakátokkal és feliratokkal díszitik, hogy felhívják a figyelmet a gyereknapra és az aznapi gyermekredezvényekre. Tatyana, az orosz kolléganőm mesélte:

Mikor gyerek voltam, az oviban koncerteket tartottak, és később a suliban már mi is részt vettünk bennük. A szüleinket mindig meghívták, és természetesen, ők voltak a legnagyobb rajongóink.

A STUDEX számos gyerekekkel kapcsolatos projektet támogat — helyileg és nemzetközileg is. Ifjúsági sport kluboknak segítünk Németországban, létesítményeket, mint például óvodákat és árvaházakat támogatunk, és az indiai áradás áldozatainak is segítséget nyújtunk. Ezek a projektek nagyon fontos a számunkra, mert ezáltal visszatudjuk adni a sok jót, amit egykor mások is megtettek értünk.

Image credits
Header image: © Priscilla Du Preez/Unsplash; doll: © ChristArt/Fotolia; girl: © STUDEX of Europe GmbH