Skip links

Anyagok

Válaszd ki a legmegfelelőbb anyagot

A fülbevaló kiválasztásánál ügyelned kell a neked legmegfelelőbb anyagokra. Új lyukasztás esetén a jól megválasztott anyag elősegíti a gyógyulást.  A gyulladással járó reakciók nagy mértékben csökkenthetők, ha olyan fülbevalóra esik a választásod, amelynek az anyagára nem vagy allergiás. Általánosságban javasoljuk, hogy mondj le azokról a fülbevalókról, amelyek egészségre káros nehézfémeket, pl. ólmot és kadmiumot, illetve egészségre káros fémet, pl. kobaltot tartalmaznak. A szaküzletekben a STUDEX partnereink megfelelő tanáccsal szolgálnak neked.

A STUDEX® fülbevalók a következő anyagokból készülnek:

  • 18 karátos arany (750) – sárga arany vagy sárga arany ródiummal bevonva (fehér)
  • 14 karátos arany (585) – sárga arany vagy sárga arany ródiummal bevonva (fehér)
  • 9 karátos arany (375) – sárga arany vagy sárga arany ródiummal bevonva (fehér)
  • titán
  • orvosi fém (316L)

Valamennyi STUDEX fülbevaló antiallergén, nikkel-, ólom-, kadmium- és kobaltmentes. Így megfelelnek az EU nikkelrendeletének, valamint az amerikai FDA-irányelveknek (Amerikai Élelmiszer – és Gyógyszerhatóság).

A nikkellel manapság számos formában találkozhatunk, pl. ékszerekben, szemüvegkeretekben, karórákban, cipzárakban, gombokban, csatokban vagy ollókban. Az egyéb anyagok mellett sok acél is tartalmaz nikkelt. Még a fejes saláta és a csokoládé is. Sőt, még a drága divatékszerek is jelentős nikkeltartalommal rendelkezhetnek. Mivel sok ember allergiás a nikkelre, az EU nikkelrendelete előírja, hogy hetente mennyi nikkel érintkezhet a bőrrel. Fülbevalók esetén ez a mennyiség négyzetcentiméterenként 0,2 mikro-gramm lehet hetente (azaz a gramm milliomod része). A STUDEX fülbevalói alaposan túlteljesítik ezt az előírást, mert gyakorlatilag nikkelmentesek.

Eredetileg az arany tisztaságát karátban adták meg. A metrikus rendszerben viszont az ezrelékértéket használják. Az 585, illet a 750 az ötvözet ezred része tiszta aranytartalmának súlyát (nem térfogatát) adja meg. A 14 karátos arany esetében, például, az ötvözet 1.000 grammjának 585, míg a 18 karátos esetében 750 (közel háromnegyed része) része tiszta arany. Minél magasabb az aranytartalom, annál teltebb az aranyszín.

A sárga arany olyan aranyötvözet, amely finom aranyból (tiszta arany), ezüstből és rézből áll. Ezen anyagok aránya határozza meg a színt.
A ródium a platina csoportba tartozó nemesfém. Ritkasága és magas ára miatt általában kis mennyiségben használják, például ékszerek bevonására. A ródiumozás az aranyékszereknek káprázatos fehér megjelenést kölcsönöz, sokkal fényesebbet, mint a fehér arany, ami még jobban kiemeli a gyémántokat, drágaköveket, cirkóniumköveket vagy kristályokat.
A sárga aranyból vagy ródiummal bevont sárga aranyból készült STUDEX fülbevalók hipoallergének.
titán olyan természetes anyag, amely nagyon rozsdaálló, kemény és rendkívül könnyű. Az orvosi titánból a gyógyításban alkalmazott, kiváló minőségű implantátumok készülnek. Ez igaz a fülbevalókra is, mert nem mérgezőek, így megakadályozzák a szervezet reakcióit és ennek köszönhetően elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást.
A STUDEX fülbevalók 23-as minőségű (illetve 6AL4V-ELI jelzésű) titánötvözetből készülnek. Ezt az ötvözetet a többivel ellentétben nagyfokú tisztaság, töredezés nélküli ellenálló képesség, valamint magas fény jellemzi. Ez az ötvözet nikkelmentes és így hosszú ideig a testben maradhat.
A STUDEX titánfülbevalóinkat egy különleges, szabadalmaztatott eljárásnak vetjük alá, melynek eredménye egy összefüggő és 99,9% tisztaságú titánbevonat. Így nem korrodálódnak és nem foltosodnak. Ennek köszönhető a titán fülbevalóink tiszta világos aranyszíntől a pezsgőszínig terjedő színválasztéka.

A STUDEX által használt sebészeti acél 316L jelölésű orvosi fém. Ez egy nagyon tiszta rozsdamentes acél, amely rendkívül korrózióálló és bőrbarát. Mint minden más acél, ez az acél is tartalmaz nikkelt. A fülbevalóink nikkelkibocsátási aránya azonban jóval az EU Reach-rendeletben megadott megengedett érték alatt van, ami hipoallergénné teszi őket, és jól használhatóak belőhető fülbevalóként és divatfülbevalóként. Ezt az acélt orvosi célokra is használják, például sebészeti implantátumokhoz, amelyek káros mellékhatások nélkül egy életen át az emberi szervezetben maradnak.

A titán egy természetes anyag, amely nagyon korrózióálló, kemény és viszonylag könnyű. Az orvosi titániumot kiváló minőségű sebészeti implantátumokhoz használják. Tökéletesen alkalmas fülbevalók és belőhető fülbevalók alapanyagának, mivel nem mérgező és nem lép kémiai reakcióba a testtel, így felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

A 23-as minőségű titán (más néven 6AL4V-ELI) a STUDEX belőhető fülbevalókhoz használatos. Ez az ötvözet nemcsak rendkívül tiszta és rugalmas anélkül, hogy törékeny lenne, de más ötvözetekhez képest nagyobb fényt is biztosít. Ez az ötvözetminőség hipoallergén, ezért jól alkalmazható hosszabb ideig a testben.

A STUDEX titán belőhető fülbevalókat egy további, szabadalmaztatott, speciális eljárásnak vetjük alá, amely 99,9%-ban tiszta titánból álló, zárt felületet eredményez. Ez nem korrodálódik és nem mattul. Ezen kívül ezzel érjük el a titán fülbevalóink színárnyalatát a világos aranytól a pezsgőszínig.

A STUDEX Partnereknél,

nemcsak hipoallergén, bőrbarát belőhető fülbevalóinkat találod meg, hanem nagy valószínűséggel Sensitive by STUDEX® cserefülbevalóinkat vagy más kiváló minőségű aranyból, platinából, titánból vagy ezüstből készült fülbevalóinkat is.

Néhány szó a műanyagból készült fülbevalókról

Azt tanácsoljuk vásárlóinknak, hogy kerüljék az olcsó műanyagból készült fülbevalókat, különösen, ha azok származási helye bizonytalan. A hideg műanyag meghajolhat vagy szilánkokra törhet. Ezért a műanyagot egyszerűen nem lehet összehasonlítani a kiváló minőségű anyagokból, például valódi aranyból vagy titánból készült minőségi fülbevalókkal.

Image credits
Header image: © Joseph Chan/Unsplash; earrings: © STUDEX of Europe GmbH