Skip links

Kérdések és Válaszok

Magyarországon számtalan ékszerüzlet, ékszerész, illetve kozmetika és gyermekorvos használja a professzionális füllyukasztó eszközünket, illetve a steril belőhető fülbevalóinkat. Küldd el adataidat a Kapcsolatfelvételi lapon vagy hívj minket az alábbi telefonszámon: +36 1 312 1397. Készséggel megadjuk neked a legközelebbi STUDEX partner elérhetőségét.

Ha Magyarországon kívül keresel STUDEX partnert, készséggel segítenek neked a helyi képviseletek és fiókok munkatársai.

Ezek listáját lásd itt:

Nemzetközi képviseletek

 

Nem, mivel a STUDEX készüléket használó füllyukasztóknál az – sajnos – nem használható, mert ezek az eszközök úgy működnek, hogy a fület egy steril belőhető fülbevalóval lyukasztják ki. Ezeket a belőhető fülbevalókat egy steril buborékcsomagolásban szállítjuk a partnereinknek. Ebből a csomagolásból kerül a fülbevaló és a kapocs egy sterilizált kapszulában közvetlenül az eszközbe. A lyukasztás során nem csak a fülbevaló, hanem a fülbevalókapocs is a helyére kerül. Ennek köszönhetően nincs szükség a frissen lyukasztott felület érintésére. Az eszközeink kizárólag a megfelelő STUDEX belőhető fülbevalókkal használhatók. A különböző füllyukasztó rendszereinkről bővebb információt itt olvashatsz: Biztonságos füllyukasztás.

A régi fülbevalókhoz képest a mi füllyukasztó rendszerünk fülbevalói számos előnnyel rendelkeznek:

  • A steril csomagolásuk megakadályozza a frissen lyukasztott fül begyulladását és elfertőződését.
  • Különböző anyagok közül választhatsz.
  • A „belőhető fülbevalók” nálunk nem tartoznak az „unalmas” kategóriába, mert a mi belőhető fülbevalóink különféle kialakításai és formái már az első pillanattól kezdve „stílust” képviselnek.

Legalább 6 hétig ne vedd ki a behelyezett fülbevalót a fülcimpából. A porcrészből legalább 12 hétig ne vedd ki a fülbevalót.
6 hét (fülcimpa), illetve 12 hét (porc) után a füllyukasztáshoz használt fülbevaló kivehető és a kívánt fülbevalóval kicserélhető.
Az első 5 (fülcimpa), illetve 12 (porc) hónapban kizárólag stiftes vagy bedugós és ne lógó fülbevalót használj. A fülbevaló szára nikkelmentes orvosi acélból, illetve egyéb antiallergén anyagból készüljön. A STUDEX által forgalmazott Sensitive by STUDEX vagy Sensitive for Kids sorozat valamennyi darabja optimális cserefülbevaló. A szaküzletben találhatsz számtalan olyan, kiváló minőségű, pl. színarany fülbevalót, ami cserefülbevalóként is nyugodtan viselhető. A porcba a Barbell-t ajánljuk.

Ha betartod ezeket az utasításokat és megfelelő módon kezeled a frissen lyukaszott területet, sok örömöd lesz benne. Tartsd be a Kezelési útmutatónkat.

 

Természetesen a különböző üzletekben különböző árakat találsz. A professzionális STUDEX eszközt használó ékszerüzletekben, ékszerészeknél, szépségszalonokban és drogériákban, illetve orvosi rendelőkben a füllyukasztás árát a fülbevaló ára tartalmazza. Egy képzett STUDEX partnernél a steril fülbevalóval történő, szakszerű füllyukasztás ára körülbelül  7.000 Ft/pár-tól kezdődik.

Ez az a kérdés, amit a leggyakrabban feltesznek nekünk. A speciális eszközünknek köszönhetően a füllyukasztás csupán másodpercek kérdése. Mindössze egy apró csípés érezhető. A STUDEX® System75™-nek köszönhetően gyakorlatilag észre sem veszed, hogy az új fülbevalód a helyére került. Éppen ezért gyerekeknél előszeretettel használják. A videónkon jól látható, hogy a vendégeink még a szemükkel is alig pislognak a füllyukasztás során. Ez a szabadalmaztatott rendszerünknek és a jól képzett szakembereinknek egyaránt köszönhető. Büszkék vagyunk arra, hogy a vendégeink számára a füllyukasztás kapcsán a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani.

A füllyukak megfelelő kezelése rendkívül fontos. Éppen ezért tartsd be a Kezelési útmutatónkat. Felnőttként vedd át ezt a feladatot a gyerekedtől, illetve segíts a nagyobb gyereknek, hogy ne feledkezzen meg az ápolásról.


Ezt a kérdést teszik fel a szülők a leggyakrabban. Válaszul hadd mondjunk néhány tényt, s adjunk néhány tanácsot.

A fülbelövés kapcsán a „legmegfelelőbb” vagy a „megfelelő” időt egyértelműen nem lehet meghatározni.

Mivel a füllyukasztó rendszerünkkel és a fülbevalóinkkal 6 kontinens 70 országában vagyunk jelen, tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban mindenhol más a szemlélet.

Minden kultúra másképp felel erre a kérdésre. Bizonyos kultúrákban, pl. Mexikóban vagy Olaszországban megszokott, hogy a kislányoknak már egészen kisbaba korukban kilyukasztják a fülét. Más kultúrában vannak olyanok, akik általában rossz szemmel nézik a gyerekek fülbevalóját. Németországban az a tendencia, hogy egyre több gyerek visel fülbevalót, főleg akkor, ha a szülei, legfőképpen az anyjuk is visel. Világviszonylatban ez a tendencia erősödik.

Nem akarjuk megmondani a szülőknek, hogy mit tegyenek, illetve, hogy mit kellene tenniük. Ha mégis felteszik nekünk a kérdést, azt javasoljuk a szülőknek, hogy legalább az alapvető oltásokat (diftéria, tetanusz) várják meg. Adott esetben kérjék ki a gyermekorvos véleményét. Azt is javasolni szoktuk,- bizonyos esetekben- , hogy várják meg, amíg a gyerek maga kéri a fülbevalót. Néhány gyerek már 5 éves korában szeretne fülbevalót, míg mások csak 15 évesen, illetve van, aki sose.

Ha a gyerekkel a fülbevaló mellett döntöttetek, tegyél a gyerek (és ezáltal, a te) kedve szerint, de mindenképpen STUDEX eszközt használó szaküzletet válasszatok. Így ugyanis biztosak lehettek abban, hogy a legjobb minőséget kapjátok: A STUDEX füllyukasztó rendszerek világelsők. Gyermekek számára különösen a STUDEX® System75™-töt ajánljuk. Ennek az új, szabadalmaztatott rendszernek köszönhetően egyrészt a gyerekek szinte alig érzik a füllyukasztás. Másrészt az eljárás gyakorlatilag hangtalan, és így a gyerekek nem ijednek meg. A partnereink pedig a legjobb képzésben részesültek. A belőhető fülbevalók sterilek és mind te, mind a gyermeked megtalálhatja a kitűnő alapanyagokból készült, megfelelő formát. Az egész kicsik számára a Kids Line termékcsalád kínálja az első fülbevalót, valamint egy szép ajándékcsomagot. Ha a gyerek veled együtt választhatja ki a saját fülbevalóját, az ebből fakadó öröm miatt kevésbé összpontosít a füllyukasztásra. Ugyanígy a szóhasználat is hatással van a gyerekre: Ne mondd, hogy „szúrni”, vagy „lőni” a fülbevalót, hanem inkább azt, hogy „elhelyezni” vagy „megcsinálni”. Ne mondd azt sem, hogy „pisztoly”, illetve valami hasonlót, hanem használd inkább pl. a „füllyukasztó”, illetve a „kis fülbevalót behelyező eszköz” szavakat. (Technikailag helyes, hogy a STUDEX® System75™ beszúrja a belőhető fülbevalót. De nincs szó pisztolyról vagy fogóról és ugyanúgy nincs szó lövésről vagy becsíptetésről.) Keress egy üzletet, ahol STUDEX termékeket árulnak, és egyszer menj el a gyerekkel csak úgy nézegetni a fülbevalókat. Ha a következő alkalommal a kedves füllyukasztó már ismerős, a gyerek sokkal kevésbé lesz ideges. Ismerjük az orvosnál tett látogatásokból, hogy az injekciótól sok gyerek fél még akkor is, ha az nem minden esetben rossz. Az injekcióval ellentétben a gyerek a System75™-tel végzett fülbevaló behelyezést gyakorlatilag elhanyagolhatóan érzi.

Rendkívül fontos az újonnan lyukasztott füllyukak megfelelő kezelése. Gyerekek esetében ez, természetesen, a szülők feladata. Feltétlenül tartsd be a kezelési útmutatónkban foglaltakat. Beszéld meg a gyermekeddel (a korának megfelelően), hogy miként járulhat hozzá a füle minél gyorsabb regenerálódásához. Ügyelj arra, hogy a rögzítő kapocs ne legyen túl szoros, mert így biztosítható a megfelelő szellőzés.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól a szülőktől, akik a gyermekük füllyukasztásához az egyik partnerünket választották. Mind az eredménnyel, mind az egész folyamat lebonyolításával nagyon elégedettek voltak. Örömmel vesszük, ha megosztják velünk a tapasztalataikat.

A gyulladás steril belőhető fülbevaló használatával, majd a lyukasztást követő rendszeres ápolással elkerülhető. Ügyelj arra, hogy a kapocs ne legyen túl szoros, mert így biztosítható a megfelelő szellőzés. Ez elősegíti a regenerálódást. Különösen figyelj arra, hogy a fülbevaló olyan anyagból legyen, amire szervezeted nem reagál érzékenyen, tudod viselni, és ami megfelel az egészségügyi előírásoknak. A STUDEX belőhető fülbevalóink sterilek és steril csomagolásúak. A Sensitive by STUDEX vagy Select sorozat valamennyi fülbevalója antiallergén, nikkel-, ólom-, kadmium- és kobaltmentes, és ezért tökéletes választás.

Ha azonban mégis gyulladás lép fel, a közeledben található STUDEX partnernél is beszerezhető STUDEX utóápoló termékek segítenek.

frissen belőtt fülbelövés után fontos a fülek rendszeres tisztán tartása a Kezelési útmutatónk alapelveit követve.

frissen behelyezett fülbevalót ne vedd ki, miközben az utóápolóval a lyukat elölről és hátulról kezeled, mert a friss lyuk benőhet.

gyógyult füllyukból (a behelyezett fülbevaló legalább 6 hétig történő folyamatos benntartása után) a fülbevaló kivehető, mert a gyógyult lyuk nem fog benőni. Az ismételt behelyezés előtt tisztítsd meg a fülbevalót a STUDEX utóápolóval
Ha más gyártó fülbevalójának viselete során (teljesen gyógyult füllyuk esetén) probléma merül fel, akkor elképzelhető, hogy a fülbevaló anyaga allergiás reakciót váltott ki. Ekkor javasoljuk a fülbevaló eltávolítását és a fülnek STUDEX utóápolóval való megnyugtatását. Néhány nappal később egy olyan fülbevaló, amelyről tudod, hogy a szervezeted elviseli, visszahelyezhető. Alkalomadtán egy későbbi időpontban ismét kipróbálhatod, hogy tényleg allergiás vagy-e az adott fülbevalóra. Amennyiben igen, a jövőben ügyelned kell arra, hogy melyik anyag nem okoz érzékenységet.

Az évek óta meglévő füllyuk is begyulladhat akár egy olyan fülbevalótól is, amit már régóta viselsz.  Ennek okai lehetnek, például, olyan apró sérülések, amelyeket a sál, illetve a sapka fel-, vagy levétele okoz. A STUDEX utóápoló ebben az esetben is használ. Adott esetben cseréld ki a fülbevalót egy kisebbre, amelyet előzőleg megtisztítottál a utóápolóval.

A fülbelövés után közvetlenül jelentkező duzzadás és pirosodás abszolút normális jelenség. Ha betartod a kezelési útmutatóban foglaltakat, ezek a tünetek 48 óra után megszűnnek.
Erőteljes fájdalom, duzzadás vagy pirosodás esetén haladéktalanul fordulj orvoshoz.
Mindig fordíts kellő figyelmet a fülporcba behelyezett fülbevalók ápolására! Tartsd be a kezelési útmutatóban leírtakat, komplikáció esetén fordulj orvoshoz, így elkerülheted a porcterület tartós sérülését. Ne halogasd: megkönnyebbülsz és megnyugszol, ha időben felkeresed az orvosodat.

A frissen lyukasztott és még meg nem gyógyult füllyuk benőhet, ha kiveszed a fülbevalót. Ezért kell a fülbevalót legalább 6 hétig, illetve a porcba lőtt fülbevalót legalább 12 hétig folyamatosan viselni.
teljesen meggyógyult lyuk már nem nő be. A szúrási csatornában bőr fedi be a lyukasztás által keletkezett „sebet”. Néha úgy tűnhet, hogy benőtt, mert faggyúcsepp keletkezhet, ha sokáig nincs fülbevaló a fülben.

Azon üzletek, amelyek a STUDEX füllyukasztó eszközeit használják, kellemes környezettel és kiváló szakemberekkel várják vendégeiket. A speciálisan kialakított belőhető fülbevalóinknak köszönhetően egész nap viselheted azokat. A füllyukasztás során mind a fülbevaló, mind a kapocs egyidőben, és optimálisan lesz behelyezve. Nem érünk hozzá a füledhez feleslegesen. Az egész folyamat gyengéd, gyors, biztonságos és teljesen higiénikus. Szakembereink semmilyen körülmények között nem érnek hozzá a steril fülbevalóhoz, vagy a steril kapocshoz. Továbbá a füled nem érintkezik közvetlenül a füllyukasztó eszközzel.

Tekintsd meg szórólapunkat, és részletes útmutatónkat, amely 12 lépésben bemutatja a füllyukasztás folyamatát a STUDEX System75-el.

A válasz természetesen igen. Időről időre találkozunk olyan ügyfelekkel, akik úgy értesültek, hogy a füllyukasztás a téli hónapok alatt nem jó ötlet. Nekünk azonban fogalmunk sincs, honnan eredhet ez a mítosz. Ami azt illeti, ennél távolabb nem is állhatna az igazságtól. Az év bármelyik évszakában ki lehet lyukasztani a fület, a téli hónapok hidege pedig csak még kellemesebb lehet az újonnan kilyukasztott fül számára.

Persze, jobb, ha óvatosan viselünk ilyenkor sapkát, sálat és garbót, mint ahogy ezt a téli tippjeinkben is megemlítettük. Persze ez a tanács nem csak füllyukasztás esetén igaz, akkor is követendő, ha csak simán fülbevalót viselsz (különösen hosszabb darabokat). A gyulladás veszélye a téli hónapok alatt semmivel sem nagyobb, mint az év bármelyik másik időszakában.

 

A gyógyulási időszak alatt (a fülcimpa esetében 6 hét, porc esetében 12 hét), legjobb, ha kerüljük az úszást. Minden füllyukasztás egy apróbb sebet hagy maga után, melynek tisztán és sterilen tartása igencsak fontos. A nyilvános fürdőzőhelyek gyakran kórokozókkal, baktériumokkal szennyezettek; ráadásul a klórral tisztított medencék vizei is probléma forrása lehet: a klór és annak melléktermékei nem csak kiszáríthatják, de irritálhatják is a bőrt. A tavak és az óceánok vizei is baktériumokkal fertőzöttek.

Tehát, ha ennek ellenére mégis úszni indulsz, ajánljuk, hogy utána alaposan végezd el a rendszeres ápolási rutint a megfelelő utókezelő termékkel. Használhatsz azonban vízálló sebtapaszt is, amit a fürdés után el kell távolítani. Ne felejtsd el alaposan megmosni a kezed először! A homokot tiszta vízzel könnyedén leöblítheted a füledről.

Itt találsz néhány tippet, amelyek hasznosnak bizonyulnak majd a nyár, illetve a nyaralás alatt.

Igen, ha még nem múltál el 18, akkor a legtöbb országban szükség van a szülőd vagy a hivatalos gyámod beleegyezésére. A 16 év alatti kiskorúak esetében, a szülő vagy hivatalos gyám jelenléte elengedhetetlen a füllyukasztáskor, és egy beleegyezési papír aláírása is szükséges. A 16 vagy annál idősebbek esetében elég, ha a kiskorú magával hozza a kiválasztott üzletbe a szülő vagy hivatalos gyám által aláírt beleegyezési papírt.

Image credits
Header image: © Brooke Cagle/Unsplash; earrings: © STUDEX of Europe GmbH