Skip links

A fülbevalók hatalmas változást jelenthetnek

Néhány napja bukkantam erre a videóra a fixperts.org-on. Nagyon meghatott engem, mert rámutatott arra, hogy a számunkra aprónak titulált dolgok valójában milyen fontosak lehetnek, sajnos ez néhány emberre hatványozottan igaz. Olyan dolgok, mint a fülbevalók viselése, reggelente a fülbevalóink betétele legtöbbünknek csak napi rutin – “semmiség”. Denise-nek ez maga jelenti a világot.
Denise Stephens egy fiatal lány az Egyesült Királyságból, akinek a napjait a Sclerosis multiplex (SM) nehezíti meg.

A Fixperts az angol fix(javít) és expert(szakértő) szavak összetétele. A Fixperts azért jött létre hogy megjavítson dolgokat, és megoldja a mindennapos problémákat. Ez egy szociális projekt, ami segít összehozni a rászorulókat(FixPartners) az őket segíteni akaró emberekkel(Fixperts).
Ebben az esetben Denise a “FixPartner” , aki 16 éves kora óta hordja a fülbevalóit. Azonban a kialakuló SM miatt képtelen a fülbevaló kapcsát rárakni a fülbevalójára mások segítsége nélkül. Az Ő elmondása alapján az SM gyengévé és zsibbadtá tette a kezét, illetve rossz hatással van a látására, ezért mankókkal kell közlekednie. Denise egy önbizalommal teli, független nő, de mivel egyedül él, segédeszközöket kell használnia olyan egyszerű feladatok végrahajtására, mint például egy blúz begombolása. De ha fülbevalókat akar viselni, szüksége van valakire, aki segít neki.

earrings make a difference

Ebben a történetben a “Fixpert” szerepét Florie Salnot tölti be. A “Fixpert”-ek olyan tervezők, akik a képzeletüket, tehetségüket és képességeiket felhasználva oldják meg a problémákat. Florie, aki gyöngyös fülbevalókat szokott hordani, arra kérte Denise-t, hogy mutassa be hogyan rakja be a fülbevalóit és magyarázza el, hogy ez milyen nehézségekkel jár neki. Florie megfigyeli, hogy a fülbevaló behelyezése könnyen megy, de aztán Denise elmagyarázza : “Ez az a kis mozzanat, a kapocs ráhúzása a fülbevalóra, számomra ez egy rémálom.”

earrings make a difference


The Little Things by Fixperts is no longer available on their Vimeo channel.

Peter Judson és Rachel singer dokumentálták Florie és Denise történetét, tehát a Fixperts projektben ők a “FixFilmmakers” szerepét töltik be. Az első találkozástól a Florie által készített prototípuson keresztül a végleges szerkezet megvalósításáig mindent filmre vettek, és ez a szerkezet nagyon sokat segít Denise-nek . A legmeghatóbb üzenet 3:32-nél található, miután elsötétül a kép. Denise hangját halljuk:”Évek óta nem hordtam a fülbevalóimat. Mostmár be tudom rakni nőket a füleimbe.” Csak a hanglejtéséből megállapítható, hogy számára Florie segítsége, és megoldása rengeteget jelent. Gyönyörű példája annak, hogy az apró dolgok, mint például a fülbevalók, mekkora változást tudnak hozni az életünkbe.

A “Fixperts” számtalan hátrányos helyzetű-, idős-, és más emberen segítettek már. Például Dan Jackson és Sophie Both egy zoknifelhúzó-t készítettek Edna Day-nek, aki idős kora miatt képtelen volt már felhúzni a zokniját. Vagy vegyük az Imagination-t . Egy angol cég, aki Milly-n segített. Milly egyetlen kérése az volt, hogy képes legyen kinyitni egy üveget az egészséges kezével.A Fixperts weboldalán még több filmet találhattok, illetve ha szeretnétek segíteni, elindíthatjátok a saját FixProjektjeiteket is.

Image credits
Header image: © Oliver Pacas/Unsplash; other images: © Fixperts