Skip links

Ékszer Trend 2014: A Lila

A 2014-es év színe a lila. Az ilyen és ehhez hasonló (például ibolyaszínű, fuchsia, pink és rózsaszínű) ékszerek abszolút divatosak lesznek idén. A karóragyártók, cipőtervezők, sminkesek, valamint a kiegészítők, mint például táskák és sálak is követni fogják a trendet. Nyáron fehérrel viselhetjük a lilát, este pedig feketével kombinálva ragyogó külsőt kölcsönöz viselőjének.

Az élet színes

A Baselworld a márkázási útmutatójukban Frank Maier-t, az exkluzív ékszermárka Leo Wittwer vezérigazgatóját idézi a 2014-es ékszer trendekkel kapcsolatban:

Úgy vélem, miután a világ túljut a pénzügyi krízisen, a hölgyek ezt szívesen tükrözik majd ragyogóbb és vidámabb megjelenéssel.  Ennek eredményeként, a színek használata megnövekszik— akár anyagukban, akár színes kövek formájában —hogy még élénkebbé és ragyogóbbá tegye az ékszereket

Úgy, hogy készülj fel a színáradatra!

“Sugárzó Orchidea” vagy csak simán lila

2013 decemberében, a Pantone, a színek világi hatósága és a színmértékek szolgáltatója bejelentette, hogy a PANTONE® 18-3224 Radiant Orchid, a lila egy “rabul lejtő, mágikus és rejtélyes” árnyalata lesz a 2014-es év színe.

Míg a 2013-as év színe, a PANTONE 17-5641 Emerald a növekedést, a megújulást és a jólétet szimbolizálta, addig a Radiant Orchid avagy Sugárzó Orchidea a színskála túloldaláról gyönyörködteti a szemünket és izzítja a képzeletünket.

mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute vezérigazgatója.

A Sugárzó Orchidea egy nyitás az új felé, amely bátorítja a fejlődő kreativitást és eredetiséget, amit a mai társadalomban egyre jobban értékelnek.  Míg a fuchsia, a lila és a pink bájos harmóniája gyengíti, addig a Sugárzó Orchidea inspirálja a magabiztosságot, és örömöt, szeretetet és egészséget sugároz.  Ez egy rabul ejtő árnyalata a lilának, ami csak úgy beszippant a szédítő bájával.  

A Pantone úgy véli, hogy ez a színtrend jelen lesz mindenütt a divat- és szépségiparban, valamint a belsőépítészetben is. Idén tavasszal jó pár példát láttunk erre a trendre a nemzetközi karóra- és ékszerelőadásokon, az Inhorgenta Munich és Baselworld nevű eseményeken.

Tanzanit — A 2014-es ékszer trend alapja

Paul Wild, a drágakövek szakértője szerint, a tanzanit jellegzetes lilája a 2014-es év színe. Markus Paul Wild, a Paul Wild vezérigazgatója szerint,

A tanzanite épp annyira trendi, mint egy extravagáns klasszikus.

Paul Wild különböző méretű, ékszerminősítéssel rendelkező tanzanit kövek széles skáláját mutatja be a 2014-es Baselworldon. A fülbevaló és mandzsetta szettek mellett, az előadáson látható lesz egy 14,56 karátos könnyalakú tanzanit kő, aminek a közepe teljesen Sugárzó Orchidea színben pompázik. A tanzanitot először 1967-ben fedezték fel. Értéke folyamatosan növekszik, tekintve, hogy a tanzániai forrása mára már állítólagosan teljesen kimerült. Paul Wild bemutatójában a vörös turmalin is feltűnik majd, amely egy újabb példa az idei év színtrendjére.

A fülbevaló tervező és fülpiercing rendszereket gyártó STUDEX támogatja ezt a trendet. A lila képviselteti magát a fülbelövésre szánt fülpiercingjeik és a sima, SENSITIVE néven futó hipoallergén fülbevaló kollekciójukban is. Juergen Weiss, a STUDEX Európa vezérigazgató szerint:

A tanzanite egyértelműen az idei év színtrendjének egyik alapja, már ami az ékszereket illeti. A 2014-es év folyamán feltűnik majd a lila számos árnyalata és variációja, és a hasonló tónusok sem maradnak rejtve.

A STUDEX bemutatja az úgynevezett Lila Kollekcióját, melynek színes palettája a rózsaszíntől a fuchsián át a liláig tart, olyan kövek által, mint például az ametiszt, a tanzanit vagy az alexandrit.

A lila árnyalatai

Az Ice-Watch hozzáadott a második PANTON UNIVERSE karóra kollekciójához egy Sugárzó Orchidea mintát. Az olasz ékszerkészítő, Brosway  Indian pink, Provence lavender, tanzanite és más Swarowski kristályokból készíti legújabb kollekcióját. A luxus gyöngyékszer márka Yoko London, ami az Euro Pearls-höz tartozik, lerántotta a leplet a gyönyörű, új Vigneto Kollekciójáról, ami ritka, édesvízi gyöngyöket tartalmaz, az ibolya egyedi és természetes árnyalataiban, csillogó gyémántberakással a 18 karátos fehérarany foglalatban.

Az Inhorgenta Munich nevű eseményen, a német márka amor különböző bogyós gyümölcs színű fülbevalót mutatott be ezüstből, cirkóniumból, és kristályüvegből. A Toco d’Encanto Le Carose kollekciójának néhány darabja szintén a 2014-es ékszertrendet képviseli az aranyos pink vagy fuchsia színű baba medáljaikkal, amelyek sárgarézből vagy akrilüvegből készülnek és színes mintákkal vannak dekorálva.

Még több inspirációért nézd meg  a Pinterest oldalunk.

Image credits
Header image: © Sara Dabaghian/Unsplash; image #1: © Toco d’Encanto Gioielli srl; image #2: © Ice-Watch; image #3: © Paul Wild; image #4: © STUDEX of Europe GmbH; image #5: © Yoko London/Euro Pearls; image #6: © amor GmbH; image #7: © Bros. Manifatture; image #8: © Arteum.ro/Unsplash